czwartek, 30 września 2010

Niebanalny ... DŻEM Z DYNI (przepis od Natki :)

1 kg dyni (próbowałam z dwóch odmian i zdecydowanie lepsza była ta wielka kulista z pomarańczowym miąższem)
0,5 kg cukru
skórka z pomarańczy lub cytryny
(ja dałam pudełko kandyzowanej)
250 g migdałów w płatkach (ja dałam taką właśnie) lub słupkach
cynamon do smaku

Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zostawić na pół godziny aż zacznie puszczac sok.
Dorzucić skórkę, cynamon i mieszając gotowac na małym ogniu.
Gdy zacznie bulgotać (heh) dołączyć migdały i mieszając gotować jeszcze około godzinki (zależy od dyni). Można zagęścić dżemfixem (ja nie zagęszczałam).

Jak wszystko - kwestia gustu ale jak dla mnie R E W E L A C J A ! :)

.............

Czy ja już pisałam (tak wiem - chyba ze 100 razy :)) że uwielbiam jesień? :) Nawet jak leje deszcz!!!!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

wygląda wyśmienicie :)
i pewnie też tak smakuje ...
ania

ramoncia pisze...

ja też uwielbiam jesień ;)
a ten dżem to chyba sobie zrobię w wolnej chwili :)

Anonimowy pisze...

... zrobilam z orzechami, tez palce lizac :)
Nata