Co prawda Ania zrzygała się zupą (HAH!) ale mając na uwadze jej pokarmowe zdziwaczenie wymagające terapii psychiatrycznej to oznacza że jest przepyszna :)
Pierwszy: https://zakochanewzupach.pl/zupa-warzywna-z-dynia/
Zupa warzywna z dynią
- pół małej dyni
- 3 ziemniaki
- cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- biała część pora
- gałązka świeżego lubczyku
- suszony listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (dałam cały słoiczek)
- 2 łyżki śmietany (w/g mnie może i nawet lepsza jest bez śmietany!!!)
- 1 l wywaru warzywnego posiekany
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju winogronowego lub innego ulubionego
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w niezbyt długie słupki, cebulę posiekać, porpokroić w półtalarki.
W wysokim rondlu lekko rozgrzać olej, dodać cebulę.
Kiedy się zeszkli dodać por, po 2-3 minutach dodać warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię.
Poddusić około 10 minut, dodać przecier pomidorowy, zalać wywarem.
Dodać do rondla ziele angielskie, listek laurowy i gałązkę świeżego lubczyku, gotować 20 minut na wolnym ogniu.
Jeśli potrzeba, doprawić zupę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy warzywa będą miękkie, zdjąć garnek z ognia.
Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, dolać do rondla.
Zupę podać posypaną szczypiorkiem, z kawałkiem bułki pszennej albo z PROZIAKIEM
Drugi: http://kukbuk.com.pl/przepis/1745,proziaki
Proziaki
Składniki na solidną przekąskę dla 4 osób
- jajko
- pół litra kwaśnego mleka
- sól łyżeczka sody (nie płaska i nie czubata)
- mąki tyle, że zacytuję, „ile mleko zabierze”
Mieszamy łyżką dodając tyle mąki, by powstało ciasto, które da się przenieść na stolnicę.
Na stolnicy delikatnie wyrabiamy je na solidnej ilości mąki, ale tylko tak długo, by przestało się kleić do rąk. Musi być delikatne i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość centymetra i szklanką wycinamy kółka.
Odstawimy do wyrośnięcia na kwadrans. Unikamy przeciągów jak diabeł święconej wody.
W tym czasie rozgrzewamy grubą, żeliwną patelnię (ja nie mam i użyłam teflonowej, było ok)
Wyrośnięte krążki układamy na suchej patelni i smażymy z każdej strony na złoto.
Proziaki można podawać w zasadzie ze wszystkim, ale najlepsze są z masłem czosnkowym (cztery ząbki czosnku na pół kostki masła) i solą.
Jako towarzystwo proziak bardzo lubi piwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz