sobota, 12 czerwca 2010

Upał trwa - mózg mi się gotuje.
Roboty w domu full a w ogóle mi ona nie odchodzi.

Wymyśliłam lekki obiad - daaaawno nie robiłam - ZUPA SZPINAKOWA :) Jeśli ktoś lubi szczawiową to bardzo podobna w smaku.

2 paczki mrożonego szpinaku (50 dkg)
4 kostki rosołowe
vegeta
6 ziemniaków
4 jajka
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
szklanka śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz (gałka muszkatałowa)

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Zagotować w garnku 2 litry wody, dodać kostki rosołowe, vegetę i ziemniaki. Po 10 minutach dodać szpinak i gotować kolejne 10 minut.
Czosnek zmiażdżyć, wrzucić do zupy, mąkę wymieszać z mąką i dodać na koniec gotowania.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (ma mieć kwaskowy smak).
Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Hm...mąkę wymieszać z mąką?Znaczy się z jednej szklanki i z drugiej?;))
Agg

Anonimowy pisze...

Poprawka:nie ze szklanki tylko z łyżki:)

Agg

lisianora pisze...

to tak jeszcze do poprzednich notek - jesteś niesamowita!

Agata B. pisze...

miało być mąkę ze śmietana oczywiście :)

lisianora>> a czemu???? :)