Nie podaję ilości bo ja zawsze robię wszystko na wyczucie :)
Cukinia - cienko obrać pokroić na "ćwierćplasterki"
Papryki - przekroić na pół a następnie na paseczki
Pomidory - sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki
Cebule - pokroić na półplasterki.
Czosnek - zmiażdżyć
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kolejno - cebulę, czosnek, paprykę, pomidory i na koniec cukinię.
Dusimy krótko, tak żeby warzywa się zeszkliły ale pozostały kruche.
Doprawić solą, pieprzem, ziołami: tymianek, bazylia, zielona pietruszka, liść laurowy.
Niektórzy piszą żeby dodać przecieru pomidorowego, myślę że byłoby to przestępstwo :)
I tyle.
Niebo w gębie :)
2 komentarze:
koncentrat pomidorowy i kiełbasa i mamy pyszny bigos z cukinii:P
Lub leczo z cukinii jak to się potocznie tu mawia :)
Ja leczo wolę robić jak klasyczne leczo czyli papryka, pomidory, cebula, kiełbasa a z cukinią podoba mi się w tym chrupiącym wydaniu bezmięsnym :)
Prześlij komentarz