niedziela, 2 września 2012

Ratatouille - ratatuja

Ratatouille – jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Morza Śródziemnego, są to np., peperonata (Włochy), pisto (Andaluzja), briam (Grecja), bohemienne (Prowansja), samfaina (Katalonia) i tumbet (Majorka).>>>Wikipedia.


Nie podaję ilości bo ja zawsze robię wszystko na wyczucie :)
Cukinia - cienko obrać pokroić na "ćwierćplasterki"
Papryki - przekroić na pół a następnie na paseczki
Pomidory - sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki
Cebule - pokroić na półplasterki.
Czosnek - zmiażdżyć

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kolejno - cebulę, czosnek, paprykę, pomidory i na koniec cukinię.
Dusimy krótko, tak żeby warzywa się zeszkliły ale pozostały kruche.

Doprawić solą, pieprzem, ziołami: tymianek, bazylia, zielona pietruszka, liść laurowy.
Niektórzy piszą żeby dodać przecieru pomidorowego, myślę że byłoby to przestępstwo :)

I tyle.

Niebo w gębie :)

2 komentarze:

notonlywhite pisze...

koncentrat pomidorowy i kiełbasa i mamy pyszny bigos z cukinii:P

Agata B. pisze...

Lub leczo z cukinii jak to się potocznie tu mawia :)

Ja leczo wolę robić jak klasyczne leczo czyli papryka, pomidory, cebula, kiełbasa a z cukinią podoba mi się w tym chrupiącym wydaniu bezmięsnym :)